Prvo istarsko craft pivo – San servolo

Ideja o pivu San Servolo javila se iz potrebe da se domaće tržište obogati zanimljivim domaćim pivom, a nastala je krajem 2012. godine kada su u Hrvatskoj postojale samo dvije mini pivovare, koje su radile uglavnom za vlastite objekte. U želji da naprave pivo visoke kvalitete koje će ponuditi i u visoko rangirane hotele i restorane, najprije na području Istre, a zatim i u ostatku Hrvatske i šire, njeni vlasnici Simon i Goran Grbavac i bratić Marko Biondić uzeli su stvari u svoje ruke. U ožujku prije dvije godine osnovali su Bujsku pivovaru i krenuli u proizvodnju.

Pivsku proizvodnju temelje na srednjovjekovnom njemačkom zakonu o čistoći piva 1516. godine, koje diktira kako se u proizvodnji piva mogu koristiti samo četiri osnovna sastojka – ječmeni slad, hmelj, voda i kvasac. Naravno, za kvalitetno pivo iznimno je važna kvalitetna voda, a u pivu San Servolo to je prirodna izvorska voda iz izvora Sv. Ivan, iz doline rijeke Mirne, koja mu daje prirodnu svježinu. Sve ostalo ovisi o kreativnosti i eksperimentiranju, što je proces kojim je u Bujskoj pivovari stvoreno šest vrsta piva.

U Špajzi je ponuda svijetlog, crvenog i tamnog piva nedavno obogaćena i perjanicomSan Servolove ponude –San Servolo Gold pivo, ili kako mu tepaju u San Servolu, „pivarevo zlato“. U ovo se pivo stavlja dvostruko više slada, dvostruko više hmelja, odležavanje traje dvostruko duže od standardnih piva, uz dvostruko više pažnje od početka do kraja procesa.