Hidrolat od smilja – Auro Oleum

Smilje, lat. Helichrysum italicum je biljka koja se tradicionalno upotrebljava kao pomoć kod starenja kože, kožnih bolesti, astme, migrene i jetrenih tegoba.

Auro Oleum je mala obiteljska tvrtka iz Hrvatske, s otoka Krka, koja se bavi ekološkim uzgojem, destilacijom i proizvodnjom eteričnog ulja i hidrolata smilja. Proces formiranja plantaže započeli su 2017. godine i danas su ponosni na tisuće sadnica smilja koje s puno ljubavi i brige uzgajaju, čuvaju i njeguju. U uzgoju koriste tradicionalne metoda, bez korištenja bilo kakvih umjetnih kemikalija (pesticida, gnojiva i sl.) što njihovo smilje čini 100% organskim, prirodnim i zdravim za upotrebu.

Proizvodi Auro Oleuma su 100% čiste i prirodne sirovine koje se mogu koristiti za osobnu njegu, a svoju primjenu imaju i u kozmetičkoj, farmaceutskoj i parfemskoj industriji, estetskoj kirurgiji i aromaterapiji.

Hidrolat je kondenzirana vodena para koja u svakoj svojoj kapljici sadrži otopljene biljne komponente i molekule eteričnoga ulja. Ova djelotvorna tekućina izdvaja se specifičnim okusom, mirisom, kemijskim sastavom te jakim terapeutskim svojstvima. Hidrolat smilja djeluje protuupalno, pojačava apsorpciju hematoma, potiče zarastanje rana i ožiljaka te reducira otekline. Odličan je za zacjeljivanje edema nakon kirurških zahvata, a sprječava i usporava rast i razvoj bakterija. Kod gingivitisa ili paradentoze, koristite hidrolat smilja kao vodicu za ispiranje usne šupljine (čist ili pomiješan s vodom). Hidrolat smilja je i dobar čistač jetre te se uzima oralno kod terapije redovnoga čišćenja organizma, tretmana alergija ili nakon bolesti na način da se ujutro na dcl mlake vode dodaju dvije žličice hidrolata.

U njezi kože hidrolat smilja je idealan za osjetljivu i umornu kožu. Koristi se kao tonik i može se nanositi izravno, bez straha od iritacije. Idealan je za čišćenje lica ili kao zamjena za hidratantnu kremu, a zbog svoga umirujućeg djelovanja odličan je i kao tonik za kožu nakon brijanja. Za podočnjake ga koristite u obliku kompresa (blazinice namočite hidrolatom, položite na zaklopljene kapke i odmarajte oči 10-15 minuta). Za tretman cijeloga lica ili drugih dijelova tijela, poprskajte ga i utrljajte u kožu. Može se koristiti i nakon sportskih aktivnosti
(utrljati u kožu) te za ubrzano zacjeljivanje kože nakon tetovaža ili piercing-a, kao i kod pelenskoga osipa.
Hidrolat smilja odlično regenerira kožu te pojačava mikrocirkulaciju, topi masno tkivo i sprječava nastanak celulita, a djeluje i protiv starenja. Može se koristiti i kao vodena baza u kozmetici (pri izradi krema, sapuna i sl.).

U Špajzi možete kupiti hidrolat u boci od 1L, te hidrolat u bočici od 300ml s pumpicom.

Kako bi se produljio rok trajanja preporuča se čuvanje u frižideru.