Bezglutenska čokoladna rapsodija okusa

Ovu prekrasnu tortu napravili smo sa sastojcima koji ne sadrže gluten, a dopisali smo i izmjene kako je u nekoliko sitnih koraka možete pretvoriti i u vegansku slasticu.

Priprema je jednostavna, a najbolje ju je napraviti dan prije planiranog posluživanja.

 

Sastojci:

200 grama bezglutenskih keksa bez šećera

90 grama ghee maslaca ili kokosovog ulja

300 grama tamne čokolade – preporuka Tamna čokolada sa 60% kakaa i stevijom (bez glutena i šećera)

40 grama šećera kokosovog cvijeta i

400 mililitara slatkog vrhnja ili vrhnja od soje (za vegan verziju)

 

Priprema:

1. Pomoću prva dva sastojka, bezglutenskih keksa i ghee maslaca / kokosovog ulja, napravimo jednostavnu podlogu. Kekse usitnimo u blenderu te dodamo ghee ili ulje te blendamo dok ne dobijemo homogenu smjesu. Smjesu utisnemo u kalup za tortu.

2. Čokoladu razlomimo na komadiće. U posudici zagrijemo 200 mililitara slatkog ili sojinog vrhnja, a kad zavrije, prelijemo ga preko usitnjene čokolade.

3.Tako prelivenu čokoladu pustimo da odstoji nekoliko minuta, a zatim miješamo dok ne dobijemo ujednačenu čokoladnu smjesu.

4. U posudi izmiksamo preostalih 200 mililitara vrhnja s kokosovim šećerom.

5. Kada se čokoladna smjesa ohladi (najbolje ostaviti u hladnjaku 30 minuta), u nju polako umiješamo šlag te sve zajedno izlijemo na ohlađenu podlogu od keksa.

7. Tortu ostavimo preko noći u hladnjaku da se stisne.

 

Uživajte bez grižnje savjesti!
Dobar tek!