Rižoto – najbrža priprema najfinijeg jela

Rižoto je sjevernotalijansko jelo od riže, kuhano s temeljcem dok ne postigne kremastu konzistenciju. Temeljac se može dobiti iz mesa, ribe ili povrća. Mnoge vrste rižota sadrže maslac, gljive, sušeno povrće, bijelo vino i parmezan. Također koristi se i šafran za okus i dobivanje nježne žute boje. Rižoto je u Italiji obično prvo jelo koje se poslužuje prije glavnog jela, dok se u Hrvatskoj služi kao glavno jelo ili prilog komadu mesa ili ribe.

Kako biste napravili stvarno dobar rižoto, kvaliteta namirnica je imperativ. Odabir riže je na samom vrhu liste prioriteta i stoga smo ponudili najbolju rižu okruglog zrna sorte Carnaroli i Arborio, u mješavini s domaćim dehidriranim povrćem, bez ikakvih dodataka. Povrće sušenjem zadržava svoje nutritivne vrijednosti dok mu se produljuje rok trajanja.

Priprema je jednostavna, a gotova mješavina ostavlja kuharu nebrojene mogućnosti za vlastitu kreaciju. I na kraju pripreme, prema preporukama velikih majstora kuhinje, teško nešto može tako lijepo zaokružiti cijelu priču kao doza maslaca i malo parmezana.

PRIPREMA Za pripremu potrebno vam je još; 0,5L vode ili jušnog temeljca, 0,1L bijelog suhog vina, žlica ulja, 50ml vrhnja za kuhanje i ribanog parmezana po želji. Suhu mješavinu tostiramo dok ne posvijetli, te ju tada podlijemo bijelim vinom. Vino mora ispariti kako bi izgubilo kiselinu i tek sada dodajemo temeljac po izboru. Najvažnija stvar u ovom trenutku je da je temeljac vruć i da stalno vrije. Kuhanje Carnaroli riže traje 16 do 18 minuta. Temeljac dodajemo postepeno, malo po malo i stalno miješamo. Na ovaj način dobivamo kremoznost riže koju želimo postići. Rižu začinjavamo tek na kraju i pustimo da se sav temeljac upije. Rižu maknemo s vatre i dodamo svježe naribani parmezan i hladnu kockicu maslaca. Miješamo dok se maslac ne rastopi.  Vrijeme kuhanja 20 min. Gotovu mješavinu za rižoto skladištite na suhom i hladnom mjestu, a nakon otvaranja potrošite odmah.

Provjereno je ukusno i ako se podlije tek vodom, a na kraju doda kockica maslaca 😉

Rižoto servirati dok je još vruć. Dobar tek!