Quiche sa špinatom

Quiche je francuski naziv za slanu pitu čija je baza prhko tijesto, a nadjev najčešće sadrži jaja, sir i razno povrće. Mi vam donosimo recept za quiche s nadjevom od mladog špinata i domaćeg svježeg sira koji ćete napraviti za čas.

 

Sastojci potrebni za ovu ukusnu pitu:

Za tijesto:

300g brašna po želji (preporuka oštro)

prstohvat soli

150g maslaca

3 žlice vode

Priprema:

Zamijesiti najprije brašno, sol i maslac (iz hladnjaka – narezan na kockice). Gnječiti rukama dok smjesa ne dobije strukturu krušnih mrvica. Tada dodajemo 2-3 žlice vode i zamijesimo kompaktno tijesto. Tijesto omotamo folijom i ostavimo par sati (najbolje preko noći) u hladnjaku. Tijesto obavezno mora biti omotano folijom jer će se u protivnom osušiti.

Tijesto razvući u širinu tepsije i položiti na tepsiju namazanu maslacem. Vilicom napraviti rupice po tijestu kako se ne bi dizalo tokom pečenja. U prethodno zagrijanoj pećnici peći na 180 stupnjeva cca 25 min.

Zatim na tijesto dodati nadjev i peći još 40 min na 200 stupnjeva.

 

Za nadjev:

0,5 kg špinata

0,250ml slatkog vrhnja

300g svježeg sira

po želji malo soli i papra

2 jaja

Priprema nadjeva:

Špinat oprati i narezati na veće trakice. Zakuhati vodu i kratko ofuriti špinat. Ocijediti. U posudi pomiješati svježi sir, slatko vrhnje, sol i papar te 2 cijela jaja. Dodati rashlađen špinat i preliti preko nadjeva koji se pekao.

Jedite ga toplog uz sezonsku salatu, a ostatke spremite za sutrašnji doručak ili kao ručak koji ćete ponijeti na posao.

Dobar tek!

 

#napomena 

Umjesto špinata možete koristiti i neko drugo povrće po izboru.