Funkcionalni med

Med sadrži sve što je potrebno za zdravlje te se oduvijek cijeni i naziva eliksirom zdravlja. Ne samo da povećava otpornost organizma na infekcije i pomaže nam u borbi protiv bolesti, već je i izvrsno sredstvo za smirenje, povećanje energije, poticanje umne aktivnosti i poboljšanje duševnog zdravlja.

Kap meda sadrži nezamislivo veliku količinu za organizam važnih sastojaka. To su prije svega šećeri kojih ima i do 75% (fruktoza 38%, glukoza 30%, saharoza 1-2%, a ostatak čine maltoza i ostali disaharidi), voda 18%, organske kiseline 0,3% (jabučna, vinska, limunska), enzimi, minerali 0,2% (željezo, bakar, mangan, silicij, klor, kalcij, kalij, natrij, magnezij i dr.), vitamini C i B kompleks te fitokemikalije (flavonoidi i fenoli) koje imaju antioksidativna svojstva.       (preuzeto s https://vitamini.hr/)

Postoje različite vrste meda, a cvjetni med je svakako najblažeg okusa te se zbog toga preporučuje kao najbolji izbor u svakodnevoj prehrani.

Cvjetni med zdrav je sam po sebi, a kad mu se pridoda ljekovito bilje, razne sjemenke, lješnjaci, maca prah..postaje prava super hrana različitih funkcija.

Funkcionalni med “Pet tibetanaca” sadrži sjemenke grožđa, crni kim, piskavicu, jezgru lješnjaka i zob te je odličan za detoksikaciju organizma.

Funkcionalni med “Malvamed” sadrži sjemenke crnog kima, cvijet crnog sljeza, pustenastu dvizimu te pomaže kod otežanog disanja.

Funkcionalni med “Concofit” sadrži sjemenke crnog kima, posije zobi i komorač te se koristi za bolju probavu.

Funkcionalni med “Vita-B” sadrži lješnjak, macu i rogač a odličan je za hormonalnu ravnotežu.

Funkcionalni med “Guarana plus” sadrži  kakao, macu, guaranu, rogač i lješnjak  te preporučuje se preporučuje kod povećanih tjelesnih napora i fizičkih aktivnosti, za hormonalnu ravnotežu, poboljšanje memorije i održavanje dobrog raspoloženja.

Funkcionalni med “Hepta sana” sadrži sjemenke sikavice, sjeme piskavice i kurkumu a svojim sastavom pozitivno utječe na rad naše jetre.

Za borbu protiv alergija preporučuje se svakodnevno koristiti Nigella med. Osim klasičnog Nigella meda koji sadrži samo sjemenke crnog kima i cvjetni prah napravljena je i Junior varijanta s lješnjacima namjenjena djeci, ali i svima onima koji vole “zamaskirati zdrav okus”.

Trenutno najdraženiji med jest svakako onaj koji nam pomaže ojačati imunitet – Funkcionalni med “Četiri lopova”. Sjemenke crnog kima u kombinaciji s ljekovitim biljem: kadulja, matičnjak, majčina dušica i ružmarin pomažu u zaštiti baš svačijeg imunosustava.