Crumble od jabuka s umakom od vanilije

Crumble (hrv.drobljenac), tradicionalni britanski desert, dobio je ime po svojoj mrvičastoj teksturi, koja se dobije tako da rukama “smrvite” brašno, omekšani maslac i šećer dok ne dobijete željeni izgled. Crumble s jabukama je vrlo sličan desert piti od jabuka, ali ju može napraviti i osoba koja nije vješta u pripremi tijesta:)

 

Sastojci potrebni za ovaj brzi i ukusni kolač:

Za crumble:

200 g brašna po želji

170 g maslaca

50g šećera kokosovog cvijeta

6 velikih jabuka

1 velika žlica cimeta

1/2 limuna

Priprema:

  1. Ugrijati pećnicu na 175°c. Staviti brašno i šećer u veliku posudu pa dobro promiješati. Maslac sobne temperature narezati na kockice i rukama umjesiti u smjesu s brašnom. Mijesiti dok se ne dobije smjesu slična krušnim mrvicama.
  2. Jabuke oguliti i narezati na male kockice, posuti cimetom (1 žlica velika) i sokom pola limuna.
  3. Namastiti vatrostalnu posudu s pola žlice maslaca. Unutra staviti jabuke i posuti pripremljenom smjesom od brašna, maslaca i  šećera. Peći 30ak minuta,ovisno o pećnici.

 

Za umak od vanilije:

100ml slatkog vrhnja,

2 žumanjka,

20g šećera kokosovog cvijeta,

500ml mlijeka,

mahuna vanilije,

2 žlice brašna

Priprema:

  1. Pomiješajte u zdjeli žumanjke, šećer, brašno i slatko vrhnje.
  2. U mlijeko stavite uzduž prerezanu mahunu vanilije i stavite kuhati na laganoj vatri dok ne dostigne skoro točku vrenja. Maknite s vatre i izvadite mahunu vanilije.
  3. Vruće mlijeko u tankom mlazu dodajte u posudu sa žumanjcima istovremeno miješajući pjenjačicom (miješajte neprekidno da vam se jaja ne bi zgrušala).
  4. Vratite sve natrag u posudu za kuhanje (ako umjesto mahune koristite ekstrakt vanilije, dodajte ga sad u kremu) i kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući kuhačom dok se krema  lagano ne zgusne.
  5. Ulijte toplu kremu u posudu za umak i poslužite toplo uz crumble.

Dobar tek! 🙂