Što je kombucha?

Kombucha je blago gazirani, fermentirani čaj, reskog okusa i niskog udjela šećera. Bogata je organskim kiselinama, probiotskim bakterijama i vitaminima B skupine te ima mnoge dobrobiti na naše zdravlje. Nastaje fermentacijom zelenog i crnog čaja u koji se dodaje kombucha kultura, a koju čine „dobre bakterije“ i kvasac nahranjeni malom količinom šećera.

Kombucha napitak može biti pasteriziran ili nepasteriziran. Ekipa Kombucha radi pravu, „sirovu“ kombuchu jer se kombucha kultura NE zagrijava te su sve dobre bakterije očuvane. Dakle napitak koji vam nudimo je nepasteriziran, bez konzervansa, umjetnih sladila i aditiva. Sve boje i okuse dobiveni su 100% iz prirode.

Genijalci iz ekipe Kombucha pripremili su fenomenalne okuse:
Classic – za iskusnog poznavatelja kombuche, čije nepce je već upoznato s reskom puninom okusa – rekli bismo, kombucha u originalnoj recepturi.
Elderflower – okus proljeća cijele godine uz prepoznatljivu bazgu
Berries – lagana voćna kombucha s dodatkom mirisnih bobica
Ginger & Turmeric – prava pikanterija u bočici, savršen sklad đumbira i kurkume

Zašto uopće piti kombuchu? (osim što je preukusna, pogotovo u gore navedenim kombinacijama)

1. Kombucha je izvor dobrih bakterija koje blagotvorno utječu na našu probavu. Zdrava probava je osnova našeg zdravlja. Samo zdrava crijeva mogu apsorbirati hranjive sastojke i odraditi svakodnevnu eliminaciju. Konzumacijom dobrih bakterija pomažemo radu crijeva u tom procesu.
2. Kombucha je bogata antioksidansima. Antioksidansi su kemijski spojevi koji se bore protiv slobodnih radikala te usporavaju i sprječavaju oštećenja stanica. Zbog prisustva antioksidansa, konzumacijom kombuche doprinosimo zdravlju cjelokupnog organizma.
3. Kombucha ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Tijekom procesa fermentacije stvara se octena kiselina. Octena kiselina, kao i zeleni čaj, ima sposobnost uništiti štetne mikroorganizme, a posebno bakterije koje uzrokuju infekcije i kandida gljivice.
4. Kombucha nam pomaže u mršavljenju. Budući da se radi od zelenog čaja, kombucha nam daje sve dobrobiti ovog zdravog napitka – ubrzava metabolizam, smanjuje masnoće, poboljšava razinu kolesterola, itd.
5. Kombucha pomaže u borbi protiv akni. Zdrava crijeva su glavni preduvjet zdrave kože. Kombucha je izvor probiotskih bakterija i pomaže radu probave, tj. čini kožu lijepom, sjajnom i zdravom. Također, zbog prisustva polifenola i octene kiseline, kombucha ima antimikrobna i protuupalna svojstva.
6. Kombucha čisti jetru od toksina. Znanstvenici sa Indijskog sveučilišta Jadavpur otkrili su da kombucha štiti stanice jetre od štete prouzrokovane toksinima. Istraživanje je objavljeno u medicinskom časopisu „Pathophysiology“
7. Kombucha osnažuje imunitet. Zbog utjecaja na probavu, jetru te antimikrobnih i protuupalnih svojstava, imunitet postaje snažniji. Otporniji smo na bakterije i viruse i bolje se nosimo sa prehladama.

informacije preuzete sa stranice ekipa.hr