Prirodnim sokovima do jačeg imuniteta

Inženjerka prehrambene tehnologije Hrvojka Becker objasnila je dobrobiti sastava shotova, koliko ih se preporuča dnevno te kome su najpotrebniji.

Kurkuma, đumbir, cimet ili matcha – koji shot odabrati, koja je razlika te koliko ih dnevno možete popiti – samo su neka od pitanja s kojima se svakodnevno susrećemo. Svi oni imaju snažna protuupalna svojstva i prepuni su antioksidansa. Konzumiranjem određenih vrsta začina u kombinaciji s voćem odnosno povrćem, pojačat će se antioksidativni i kemoprotektivni kapacitet nečije prehrane, stimulirati imunološki sustav, osim toga djelovat će na naš sustav antibakterijski i antiseptički, potaknuti rad enzima itd. 

Đumbir pomaže kod ublažavanja mučnine, začepljenih dišnih puteva pokazale su brojne studije, no svakako se treba posavjetovati sa svojim liječnikom ukoliko se radi o ozbiljnijim zdravstvenim tegobama. Također, đumbir pomaže našem tijelu da se brže oporavi nakon treninga.

Cimet pak obiluje prehrambenim vlaknima, kalcijem i željezom, ima umirujuća svojstva ponajprije zbog svog aromatičnog okusa i mirisa, a također povoljno djeluje na probavni sustav.

Kurkuma se osim svojom interesantnom gorko-slatkom organoleptikom prije svega  ističe djelatno aktivnom komponentom kurkuminom, biljnim pigmentom radi kojega kurkuma ima prepoznatljivu jarko žutu boju, no i  značajan popis terapeutskih učinaka zbog svojih protuupalnih svojstava.

Matcha je bogata antioksidansima, a ukoliko imate nedoumicu oko udjela kofeina – usporedbe radi – šalica čaja zelene matche sadrži 30 mg kofeina, dok šalica kave u prosjeku ima 70 -75 mg. Međutim, kofein u matchi surađuje s L-teaninom kako bi se sporo otpuštao tijekom sljedećih 3 do 5 sati, što rezultira laganim, no učinkovitim podizanjem energije.

Koliko shotova dnevno biste preporučili odraslima, a koliko djeci?

Važno je naglasiti da ovi energetski shotovi u domeni bezalkoholnih pića predstavljaju kvalitetnu osvježavajuću nadopunu pravilno izbalansiranom obroku te da  nemaju dodanih šećera. Što se tiče preporučene doze, zdravi odrasli pojedinci – s obzirom da se radi o prirodnim sokovima pakiranja 75 ml – mogu konzumirati dvije do tri bočice shota dnevno. Pri tome je preporuka da se radije kombiniraju različiti okusi tijekom dana. Sok od đumbira i kurkume po nekim istraživanjima je preporučljivije uzimati nakon obroka, odnosno izbjegavati uzimati na prazan želudac, također i kod povremenog posta – konzumirati nakon obroka.

Za djecu, posebice one koji su kročili u pubertet – prije svega najvažniji je unos raznolikih i nutritivno kvalitetnih obroka i međuobroka tijekom dana uz adekvatnu hidraciju (voda) – preporučila bih shot od cimeta, u količini jedan shot dnevno, osim u slučajevima nekih već postojećih zdravstvenih smetnji, tada se valja prethodno posavjetovati s liječnikom. Kod djece koja su još na kašici i kod kojih tek uvodimo nove okuse i nove namirnice u prehranu, svakako je potreban individualan pristup i odluka roditelja uz prethodni savjet pedijatra, stoga ne treba generalizirati.

Nakon razgovora s prehrambenom inženjerkom Becker, vjerujemo da su vam ove informacije približile dobrobiti shotova, njihovu namjenu i primjenu. Ono što je sigurno je da su shotovi prirodni sokovi bez šećera, da su bogati vitaminima, antioksidansima i hranjivim tvarima te da kao takvi ‘hrane’ imunitet i jačaju obrambeni sustav kod odraslih i djece. Sastojci su pomno birani i vrhunske kvalitete, potpuno ekološki, a okusi variraju od blagog cimeta do ljute kurkume tako da si možete odabrati što vam najbolje odgovara. Prilagodite ih sebi, obitelji, kombinirajte i isprobavajte okuse. Ne možete pogriješiti, možete samo napraviti nešto dobro za sebe i to na potpuno prirodan način.