Proljetni detox organizma 🌻

U današnje vrijeme detoksikacija se spominje na svakom koraku te se čini da je o toj temi sve rečeno. Postoje različite teorije i filozofije no mi ćemo se držati provjerenih osnova.

Stiglo nam je proljeće 🌞
Vrijeme kada se većina ljudi osim za generalno čišćenje kuće, odluči i za “generalku” vlastitog tijela nakon zime. U proljeće smo često umorni, pospani, usporeni, pojavljuju se glavobolje i pad imuniteta što s obzirom da tijekom zime mnogi od nas pretjeraju s unosom hrane i pića, dok se istovremeno zapusti vježbanje nije ništa neobično. Ove zime smo osim toga bili zatvoreni u kućama i imali ograničeno kretanje tako da nikad nije bilo bolje vrijeme za razbuditi organizam. Organizam se može čistiti na nekoliko načina a mi ćemo pisati o najprirodnijem – putem prehrane. Osvježavanje prehrane jedna je od najpopularnijih tehnika odstranjivanja nakupljenih toksina i vraćanja vitalnosti.

Ono što će svakako pomoći je unos veće količine svježeg voća i povrća, vlakana, vode, te mahunarki i integralnih žitarica.

Dan započnite čašom mlake limunade sa svježe cijeđenim limunom. Limun je prirodni diuretik s brojnim detoksicirajućim svojstvima, bogat je vitaminom C, magnezijem i kalcijem te podiže imunitet. U limunadu možete dodati žličicu živog Cidrani jabučnog octa koji također detoksicira organizam, a pomaže i pri mršavljenju. Cidrani jabučni ocat  je prirodni saveznik za jačanje imuniteta jer je bogat “wild mother” probiotičkom kulturom.

Ubacite u prehranu sjemenke bogate vlaknima, npr. chia sjemenke ili sjemenke lana. Možete ih posuti po salati, dodati juhi ili ih umiješati u jogurte i sokove.

Naša preporuka je svakako chia puding 🥣 (izmješajte chia sjemenke i biljno mlijeko ili jogurt te ostavite preko noći u hladnjaku, ne može jednostavnije,a u kombinaciji s vožem dobijete brzi i fini detoks obrok). Vlakna pospješuju probavu i daju osjećaj sitosti pa su stoga dvostruko korisna u  procesu detoksa. 

Namirnice s velikom detoks vrijednosti su luk i češnjak koji spadaju u favorite za čišćenje jetre od široke palete toksina. Češnjak sadrži alicin i selen, a mi u ponudi imamo još zdraviju verziju – crni češnjak. Crni češnjak danas smatraju superhranom koja u tijelu djeluje kao jak antioksidans s jačinom 10 puta većom od običnog češnjaka, a bogatiji je i vitaminima B i C. 

Moćan čistač organizma svakako je i hren koji svojom ljutinom pospješuje razgradnju masti i detoksikacijsku moć jetre, bubrega i crijeva. Naša hrenada je tako proizvod idealan za period detoksa. Namaz od domaćih jabuka, hrena i jabučnog octa iz kontroliranog ekološkog uzgoja pripremljen na tradicionalan način kao stvoren je za čišćenje organizma.

Tijekom detoksa, posebno je važno hidratizirati organizam (bar 2 litre tekućine) kako bi tijelo uspješno izlučivalo toksine.

Osim vode, trebalo bi piti i što više biljnih čajeva – naša preporuka su Azenini Galeks ili Minileks čajevi,  Veli’s čaj zeleni/menta i Veli’s čaj kopriva/lavanda, a eliminirati alkohol, kofein i gazirane i druge zaslađene napitke.

Za one koji ipak ne mogu izdržati bez ičega slatkog imamo i šećer (bez šećera:) na kraju: veganske kekse bez šećera, bogate chlorelom i extra djevičanskim maslinovim uljem.