Eterična ulja – dobrobiti korištenja

U eteričnim uljima nalazi se sama esencija bilja, stoga možemo reći da su to zapravo koncentrati biljaka. Eterična ulja se dobivaju parnom destilacijom biljnog materijala, a mogu se koristiti u ljekovite svrhe, za ljepotu, opuštanje organizma ili za mnoge namjene u našem domu. U našoj ponudi nalaze se eterična ulja dva hrvatska OPG-a, a asortiman eteričnih ulja obuhvaća sve gore navedene kategorije.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Miklavčić nalazi se u srcu Istre, a bave se uzgojem i preradom lavande budrovke. U našoj ponudi možete pronaći njihov hidrolat te visokokvalitetno eterično ulje lavande. Ulje lavande koristi se za ravnotežu i umirivanje organizma, kao i za pročišćivanje zraka u prostoriji.

Osim lavande OPG-a Miklavčić, ponudu smo proširili velikim izborom eteričnih ulja hvarskog OPG-a Franko Mateljan. U rad obitelji Mateljan utkana je ljubav prema prirodi i duboko poštovanje prema onome što ona pruža. Njihovi su proizvodi u potpunosti ‘naslonjeni’ na hvarsku tradiciju te se u njima osjeća ezoterija otoka. Sve sastojke koje koriste u izradi svojih proizvoda sami uzgajaju, beru i obrađuju. Eterična ulja tako pripremaju od origana, lovora, kadulje, ružmarina i smilja.

Eterična ulja koja mogu biti od velike pomoći kod zdravstvenih problema su eterično ulje origana sa svojim antibakterijskim, antivirusnim i antifungalnim djelovanjem, eterično ulje kadulje koje pomaže kod upalnih procesa i osnažuje imunitet, te eterično ulje lovora koje je zbog snažnog analgetskog i antifungalnog djelovanja nezamjenjivo  u terapiji protiv jakih bolova, kao i kod težih gljivičnih oboljenja (npr. candida). Lovor je jedno od najučinkovitih ulja za jačanje i preventivu, ima snažno antivirusno djelovanje, pa se preporuča njegovo korištenje kod virusnih infekcija poput gripe.


Za “kozmetičku” upotrebu svakako preporučamo eterično ulje smilja koje snažno djeluje na obnavljanje kože i pomaže usporiti starenje, kao i eterično ulje ružmarina kojem se pripisuje nekoliko djelovanja, no najistaknutije je to da potiče cirkulaciju vlasišta, a time i rast kose. Zbog svoje koncentracije ni jedno ulje se ne preporuča nanositi direktno na kožu, već ih je potrebno razrijediti u baznom ulju ili određenim proizvodima u koja ih dodajete.

Informacije o eteričnim uljima preuzete s portala www.krenizdravo.hr i www.aromaterra.hr