Sve o dobrobitima šipka/nara

Šipak ili nar (Punica granatum) tipična je mediteranska vrsta voća, no danas se uzgaja na svim kontinentima osim na Antarktici. Najveći svjetski proizvođači su Indija i Iran, a slijede ih zemlje Sredozemnog bazena, SAD (Kalifornija), Kina, Afganistan. Tržište šipka u stalnom je porastu, a očekuje se da će nastaviti rasti i u narednim godinama.

U posljednje vrijeme, šipak promovira i svjetska nutricionistička i zdravstvena javnost kao superhranu, zahvaljujući njegovom snažnom antioksidativnom djelovanju i nutritivnoj vrijednosti. Većina proizvedenog šipka u svijetu se preradi u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, dok se kod nas konzumira najviše kao svježa sezonska namirnica. Ipak, polako susrećemo i na našem tržištu proizvode od šipka poput soka, dodataka prehrani i kozmetike. Najviše komercijalnih nasada u Hrvatskoj nalazi se u dolini Neretve. (izvor podataka: ovdje) Reducirani sok od nara (uz dodatak šećera) tradicionalno se koristi i u turskoj kuhinji za začinjavanje, pa ako vas put odvede u Tursku, ne zaboravite probati tkz. nar ekşisi, koji najbolje paše u salatama, ali i kao začin u tradicionalnoj juhi od leće. Ako pak okus šipka radije ublažite nekim drugim voćem, preporučamo da isprobate džem od šljiva i nara; okus je fenomenalan.

Zašto bismo trebali konzumirati nar?

1. JAČA IMUNITET

Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe pripremljenog ili kvalitetnog kupovnog soka šipka. Ako ga do danas niste probali, vjerujte nam – okus je savršen!

2. SMANJUJE RIZIK OD KANCEROGENIH OBOLJENJA

Sok od šipka ima više antioksidansa nego većina drugih voćnih napitaka, a oni djeluju protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Šipak jača imunitet, te se tako smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja.

3. USPORAVA STARENJE KOŽE

Posebno se cijeni njegovo ulje koje izvrsno djeluje na kožu. Smatra se da usporava starenje kože i sprječava nastanak bora. Na žalost, ovo ulje možete pronaći samo u skupoj kozmetici. Koristi se kod oštećene, upaljene ili iritirane kože, kod ekcema, kožnih alergija, psorijaze, seboreje i sličnih kožnih bolesti. Značajan učinak ima kod problematične kože s upaljenim aknama.

4. ŠTITI ZUBE

Nar je dobar za higijenu zuba, jer sprječava nastajanje zubnih naslaga.

5. SOK ZA BOLJI SEKSUALNI ŽIVOT

Uza sve nabrojeno, sok od šipka poboljšava erektilnu funkciju te podiže kvalitetu spermija. Rezultati istraživanja su pokazali kako su muškarci i žene koji svakodnevno ispijaju čašu soka od nara imaju povećanu razinu hormona testosterona, koji povećava seksualnu želju. U rezultatima istraživanja znanstvenika Sveučilišta iz Edinburgha (sudjelovalo 58 volontera u dobi između 21 i 64 godine) stoji kako ljubitelji crvenog napitka imaju od 16 posto i 30 posto veću razinu testosterona od osoba koje nikada nisu konzumirale sok od nara.

6. SMIRUJE OSJEĆAJ NERVOZE I POSLJEDICE STRESA

Sok od nara pravi je odgovor na stres, tvrde škotski stručnjaci. Oni su do ovog zaključka stigli nakon što su u analizirali podatke skupine ispitanika koji su dva tjedna svakodnevno pili pola litre soka od nara. Izmjeren im je puls prije i poslije studije, a također su ispunili detaljni upitnik o svom raspoloženju na radnom mjestu. Nakon dvotjednog konzumiranja ovog soka, svi su ispitanici bili “inspirirani, ponosni, aktivni i entuzijastičniji“. Također su u manjoj mjeri bili opterećeni stresom, nervozni, manje su osjećali krivnju ili sram.

7. OBILUJE VITAMINIMA I MINERALIMA

Sok od nara obiluje vitaminima i mineralima, uključujući 40 posto preporučene dnevne doze vitamina C.  Nar sadrži i vitamine A i E i folnu kiselinu.  Svakodnevno konzumiranje ovog voćnog soka popravit će vaš imunitet i pozitivno djelovati na zdravlje.

8. ŠTITI OD ARTIRTISA

Nar sadrži inhibitore enzima koji sprječavaju da enzimi oštete hrskavicu u tijelu. Ovakvo djelovanje nara pomaže zaustaviti nalet ili čak simptome povezane s artritisom.

9. JAČA MEMORIJU

Veliki broj antioksidansa koje šipak sadrži bi trebali usporiti proces nastajanja Alzheimerove bolesti, a isto tako jača vašu memoriju.

10. SMIRUJE PROBAVNE SMETNJE

Pomaže kod svih želučanih tegoba: zaustavlja proljev, nadražaj želuca i povraćanje te blagotvorno djeluje na obnovu želučane sluznice. Šipak je prirodni diuretik koji tijelo oslabađa toksina.

(podaci o dobrobitima nara preuzeti su odavdje)

 

U Špajzi možete pronaći Naronija sok od 100% šipka koji je hladno prešan i pasteriziran. Također, ne sadrži dodane šećere, već samo one prirodne i spravljen je od domaćeg hrvatskog šipka iz doline Neretve.