Sibirska borovnica i sve njezine dobrobiti

Modra kozokrvina, plava kozja krv, modra kozja krv, haskap, sibirska borovnica (lat. Lonicera caerulea), sve tu to naši nazivi za biljku iz porodice Caprifoliaceae. Plavi plodovi ove biljke su jestivi. Udomaćena je u Europi te dijelovima Azije i Sjeverne Amerike. Nekada je kao voćka uzgajana samo u Aziji i dijelovima Rusije dok joj se danas uzgoj sve više širi i u Europskim zemljama. Biljka je i ljekovita, a posebice je cijenjena u Rusiji i Japanu gdje se koristi i u tradicionalnoj medicini. Veliki proizvođač haskapa je Rusija, a na uzgoju haskapa dosta se intenzivno radi i u Kanadi. Crno plavi plodovi haskapa sadrže oko 5-10% šećera, od 1,5 do 4,5% voćnih kiselina, te oko 0,8% pektina. Vitamina C ima u bobicama oko 30 do 50 mg/100g (izvor podataka), isto kao i naranča (50mg) ili limun (40mg) (izvor podataka).

Haskap je vrlo zdrav i hranjiv, sadrži vitamine, minerale i posebne spojeve koji djeluju blagotvorno na čitav organizam. Čuva živčani sustav, jetru, srce, modulira imunološki sustav, ima antitumorna svojstva, smanjuje krvni tlak, ima antibakterijska, antioksidativna, antiupalna svojstva i pomaže zdravlju krvnih žila. Prema istraživanju čak nekoliko svjetskih instituta, haskapu se pripisuje protuupalno i neuroprotektivno djelovanje na organizam te jačanje imuniteta, što ga čini funkcionalnom namirnicom. Bobice haskapa bogate su vitaminima C, A, E, B1, B2 i B9 te flavonoidima i mineralima (kalij, fosfor, kalcij, natrij, magnezij, željezo). Okus haskapa ovisno o vrsti varira i podsjeća na šumske jagode, divlje kupine, maline, šljive, borovnice, šumsko voće. Okus haskapa je svakako specifičan, kompleksan i treba ga probati. (izvor podataka).

U Špajzi možete pronaći ekološki matični sok haskapa iz domaće proizvodnje obitelji Savić iz Garešnice. Sok je proizveden hladnim prešanjem svježe ubranih plodova sibirske borovnice iz ekološkog uzgoja i pasteriziran; ne sadrži aditive, konzervanse niti dodani šećer.