O sortama maslina i maslinovom ulju

O dobrobitima maslinovog ulja vjerojatno ne moramo niti govoriti jer osim što naša jela čini ukusnijima, maslinovo ulje brine i o našem zdravlju, a nerijetko ga koristimo i u njezi kože.

Svi oni koje zanimaju konkretni podaci o nutritivnim svojstvima maslinovog ulja mogu pročitati ovaj članak, a mi ćemo danas pričati o domaćim sortama maslinovog ulja i o tome zašto je njihova proizvodnja važna.

Uzgoj maslina u Hrvatskoj broji više tisuća godina tradicije, a način kultivacije i obrade masline i proizvodnje maslinovog ulja u početku se prenosio s koljena na koljeno. Tek u posljednjih desetak godina dolazi do svojevrsnog procvata maslinarstva jer raste i svijest domaćih proizvođača, ali i potražnja za našim maslinovim uljem i na domaćem i na inozemnom tržištu. Kvalitetu hrvatskog maslinovog ulja potvrđuju i brojne nagrade koje naši maslinari ubiru na domaćim i na inozemnim natjecanjima. U Hrvatskoj postoji 31 autohtona sorta masline, a najpoznatije autohtone sorte maslina su: oblica, lastovka, drobnica, levantinka, plominka, buža, istarska bjelica i dužica.


Oblica je najzastupljenija hrvatska sorta zastupljena na cijeloj obali (čini oko 60% ukupnog sortimenta masline). Stablo je srednje bujno, okrugle krošnje, grane rastu pod kosim kutom. Oblica daje krupan plod iznimne kvalitete i stoga je pogodan i za konzerviranje. Ulje ove sorte je nježnog, mekog i slatkastog okusa (često se koristi s ribljim specijalitetima).

Lastovka je sorta otoka Korčule (gdje se najviše i uzgaja). Stablo je srednje bujno, okrugla oblika, piramidalne krošnje te uspravnog rasta grana. Lastovka je plod srednje veličine, eliptično izdužen te je jedna od najuljevitijih sorti. Ulje je izvorno pomalo gorkog okusa, ali visoke kvalitete.

Drobnica je sorta starih maslinika koja razvija vrlo bujno stablo uspravnog rasta i visokog debla. Plod je sitan i okruglast te daje pikantno ulje.

Levantinka je sorta koja je najviše zastupljena na otoku Šolti. Ima bujno stablo, okruglaste krošnje, a kora od grana je glatka. Iz tog ju razloga i zovu „ljepotica maslinika“. Plod je srednje veličine, eliptično izdužen i blago uvijen prema vrhu, a ulje dobiveno iz levantinke slatkastog je okusa.

Plominka je sorta koja je najraširenija na području otoka Cresa, Krka i u Istri. Stablo je bujno, tankih i dugih (obješenih) grana, a plod je izuzetno krupnog i eliptičnog oblika.

Buža je najraširenija domaća sorta masline u Istri. Stablo je veliko, bujne i guste krošnje te uspravnog rasta, a plod je srednje krupan i jajolik. Buža daje ulje izražene slatkosti.

Istarska bjelica je najviše rasprostranjena u Istri i Kvarneru. Stablo Istarske bjelice je srednje bujno, krošnja gusta, a grane su uspravne, dugačke i čvrste. Plodovi su ovalni i srednje veličine od kojih se dobiva ulje umjerene gorčine i pikantnosti.

Dužica je najpoznatija stolna sorta u Hrvatskoj. Stablo je srednje bujno s visećim granama i krošnjom u obliku kišobrana, a plod je vrlo krupan i izdužen.

Proizvodnja maslinovog ulja je složen, zahtjevan i dugotrajan proces. Na kvalitetu maslinova ulja utječe indeks zrelosti (30%), način prerade (30%), sorta (20%), transport i način čuvanja do prerade (15%) te način berbe (5%) (izvor podataka); a maslinovo ulje dijelimo i na ono rađeno isključivo od jedne sorte masline ili na tkz. kupaže. U Špajzinom asortimanu možete pronaći maslinovo ulje OPG-a Kozlović iz Istre koji je kupaža čak 14 sorti maslina.

Istarsko maslinovo ulje Červar je kupaža 4 sorte: buže, bjelice, črnice te rošinjole. Karbonaca/karbonera/črnica najviše se uzgaja u južnom dijelu Istre. Stara je to autohtona istarska sorta koja je posljednjih desetljeća revitalizirana. Ova sorta daje puno ulja koje je izrazito pikantno i gorko, a ima miris ploda masline (izvor podataka). Rošinjola je pak autohtona sorta masline, koja se uzgaja u južnom dijelu Istre osobito u Rovinju, Vodnjanu i Vrsaru. Rošinjola daje ulje intenzivnog mirisa, izraženog pikantnog okusa i umjerene gorčine. (izvor podataka)

Ekstra djevičansko maslinovo ulje OPG-a Runko iz Istre dobiveno je isključivo od maslina iz vlastitih maslinika sorte istarska buža, istarska bjelica, leccino, pendolino i frantoio. Maslinici se nalaze na obiteljskom imanju u središnjoj Istri čijem urodu pogoduje blaga mediteranska klima i rijetka vrsta zemlje koju karakterizira crvena boja i glinena struktura. Leccino je vrlo vrijedna sorta masline porijeklom iz Toscane i jedna je od najraširenijih sorti u svijetu. Pendolino nam također dolazi iz Toskane, i od njega se dobiva svježe ulje izvrsne kakvoće, vrlo blage gorčine i pikantnosti (izvor podataka). Frantoio je također talijanska sorta masline, ali se u Istri uzgaja već od 1940. godine i daje ulje izuzetne kvalitete. (izvor podataka)

Maslinovo ulje Mate – Professional Blend mješavina je dobivena od ploda više sorti maslina, namijenjena ljubiteljima dobre kuhinje. Odlikuje ga srednje izražen i ugodan voćni miris po svježem, zelenom plodu masline. Blage voćne note po bademu, zelenoj banani i aromatičnom bilju doprinose raznolikosti okusnog doživljaja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Stina s Brača rađeno je isključivo od sorte oblica, a portal Plava Kamenica ga je okarakterizirao kao “jako dobro ulje koje se proizvodi u mikrokoličinama”.

Iz Dalmacije nam dolazi i ekstra djevičansko maslinovo ulje Faustina dobiveno kombinacijom sorti maslina 40% leccino, 40% pendolino i 20% oblica koja njegovom ulju daje prepoznatljivu pikantnu notu.

Popis svih Špajzinih maslinovih ulja možete pronaći ovdje.

Pri pisanju ovog članka opisi sorti masline preuzeti su iz završnog rada Romea Dujića s Veleučilišta u Šibeniku na temu AUTOHTONA HRVATSKA MASLINOVA ULJA.