Ekološki prihvatljive i jednostavne zamjene za jednokratnu plastiku

Kad kažemo da je nešto „ekološki prihvatljivo“ mislimo prvenstveno na to da se radi o višekratnim predmetima, o onim predmetima koji su izrađeni od dugotrajnog i ekološkog materijala (ili plastike bez BPA ako je to moguće) i o predmetima koji nam,  kad god je to moguće, dolaze iz bliže okolice. Ali najvažnije od svega je da se radi o predmetima koji nam olakšavaju i uljepšavaju život svojim prekrasnim dizajnom. 🙂 Proizvode o kojima ćemo pričati, možete pronaći ovdje.

Želimo li prestati bacati nepotrebne plastične boce za vodu, lako ćemo ih zamijeniti staklenim ili metalnim višekratnim bocama ili termosicama. Hranu na posao ili na piknik, umjesto u plastičnim vrećicama, možemo pohranjivati u posudama ili zamotati u višekratnu foliju za hranu.

 

 

Možda mislimo da nema boljeg načina da ne uništimo ruž za usne od korištenja plastičnih slamki, ali ništa ne može izgledati toliko profinjeno kao metalne slamke ili slamke od bambusa. A ako imate goste ili organizirate zabavu, papirnate slamke neće proći nezamijećeno. Kad smo već kod kuhinje, zašto koristiti spužvice za suđe koje su prepune plastike i idealni su sakupljači bakterija, kad suđe možemo prati i četkama ili spužvicama od bambusa. Njih nakon korištenja lako možemo kompostirati, a ako ih nakon korištenja u kuhinji iskoristimo i za čišćenje kupaonice, produžit ćemo im vijek trajanja.

 

Omekšivači za rublje puno nam znače, ali ako nisu ekološki mogu negativno utjecati na cjelokupan ekološki sustav voda koje nas okružuju. Zato možemo koristiti vunene kuglice za perilicu i sušilicu rublja koje traju dugo, olakšavaju nam pranje i peglanje robe, a u njih lako možemo dodati i par kapi omiljenog eteričnog ulja i tako učiniti naše rublje prekrasno mirisnim. Za piling tijela često koristimo plastične četke ili krpice koje ispuštaju mikroplastiku u odvod i skupljaju bakterije u našim tuš kabinama. Umjesto njih možemo koristiti i lufa spužvice za pranje i piling. Potpuno su ekološke jer se rade od jedne vrste bundeve te ih možemo kompostirati.
Još jedan „plastični“ problem u našim kupaonicama su jednokratne plastične britvice koje, iako su naizgled jeftine, zapravo nas zbog svoje jednokratnosti jako puno koštaju. Dobra investicija u sebe, svoje zdravlje i okoliš je svakako britvica od nehrđajućeg čelika koja će nam trajati doslovno zauvijek jer na njoj moramo mijenjati jedino žilet. Zašto koristiti plastične četkice za zube kad nam je ekološka i kompostabilna varijanta nadohvat ruke? Umjesto jednokratnih papirnatih ubrusa možemo koristiti višekratne pamučne krpice. A još jedan idealan način za smanjenje troškova i otpada su svakako i perive pamučne blazinice koje ubacimo u perilicu rublja i svaki put iznova koristimo.

 

 

Želimo li ići korak dalje i zaštititi svoje zdravlje, prelazak na perive pamučne uloške itekako je pametan smjer. Pamučni su ulošci zdravi, udobni i ugodni za korištenje; lako se peru i održavaju, i traju godinama. Ne samo da ćete uvelike smanjiti otpad koji izlazi iz vaše kupaonice, nego ćete mjesečno uštedjeti pedesetak kuna. Isto tako, perive pelene za bebe čuvaju kućni budžet i bebinu guzu, jer ne sadrže štetnu plastiku i sastojke koji nagrizaju kožu i tjeraju nas da koristimo sve više kreme za njegu dječje kože. Ako još nismo spremni za prelazak na perive i višekratne varijante, važno je birati prirodne materijale koji čuvaju naš okoliš i našu kožu, poput tampona od pamuka, pamučnih blazinica ili papirnatih štapića za uši koje možemo baciti u komposter ili u najgorem slučaju baciti u „miješani“ komunalni otpad, ali koji svojom drškom (napravljenom od papira, a ne od plastike) neće uništavati naše prirodne resurse i štetiti životinjama.

Štogod odlučili, zapamtite da mali koraci uzrokuju velike promjene. 🙂

BESPLATNA DOSTAVA – Rijeka i okolica

Akcija do 30.9. – besplatna dostava na narudžbe iznad 70.00 kn u Rijeci i okolici.