Kako smanjiti količinu otpada koju proizvodimo?

1. Prestanite koristiti plastične vrećice i umjesto njih koristite perive platnene vrećice (na slici je prikazana jedna od naših radionica na kojoj smo izrađivali vrećice od starih pamučnih majica), papirnate škarnicle ili bilo koju drugu vrstu višekratnih vrećica. Nemojte kupovati vodu u plastičnim bocama, nego nabavite staklenu ili inox bocu koju ćete moći puniti vodom, sokovima i čajem te koristiti nebrojeno mnogo puta.

2. Kupujte u rinfuzi – kupujte provjerene proizvode, što je više moguće domaćih proizvođača. Osim što time potičete razvoj malih OPG-ova, važno je i to što hrana putuje vrlo kratko te time ostavlja vrlo mali ekološki otisak.

3. Reciklirajte sve što vam je ipak neophodno kupiti, a ne možete ponovno upotrijebiti na neki drugi način: žarulje, tonere od printera (toneri se obično vraćaju tamo gdje smo ih kupili ili u reciklažna dvorišta u pojedinim centrima za gospodarenje otpadom), baterije (u svakoj većoj trgovini) i elektronički otpad (više o tome kako i gdje zbrinuti elektronički otpad pročitajte ovdje ili na web stranici udruge Žmergo gdje možete saznati više i o zbrinjavanju ostalih vrsta otpada).

4. Kompostirajte: ostatke voća, povrća, ljuske jaja, papir,…. Koristite biorazgradive opcije za sve što možete: npr. umjesto plastičnih žličica možete koristiti žličice od drva koje ćete moći kompostirati. Kompostirati možete u stanu ili u vrtu, potrebno je samo malo vremena i učenja. Kompost možete uvijek koristiti u vrtu ili na balkonu, ili ga pokloniti susjedu. Za više informacija o tome kako kompostirati svakako pratite našu Facebook stranicu jer ćemo uskoro imati radionicu upravo na tu temu.

5. Pratite situaciju u frižideru i nemojte kupovati ono što vam ne treba i nećete pojesti. Zaledite na vrijeme ono što nećete stići pojesti i ne bacajte hranu. Više savjeta vezano uz temu kako smanjiti otpad od hrane pronađite ovdje.

6. Nabavite perive posude: koristite perive posude za ručak na poslu ili u prirodi, ili pak za putovanja. Na ovaj ćete se način riješiti jednokratnih plastičnih posuda.

7. Minimalizam je zakon! Ne kupujte ništa što vam ne treba i što ćete kratko koristiti i baciti.

8. Pronađite alternativu za uobičajene „zagađivače“ kao što su jednokratne šalice za kavu, vrećice, slamke, papirnati ručnici i slično.

9. Odjeću koju ne nosite poklonite ili reciklirajte: Humana Nova rado će primiti vašu staru odjeću i pretvoriti je u novu.