Zašto odabrati kruti sapun i šampon?

Jedna od pozitivnih stvari koju možemo napraviti za okoliš jest kupovati sapune i šampone u krutom obliku. Potvrdilo je to i istraživanje „Usporedba ekoloških otisaka proizvoda za njegu i osobnu higijenu: važnost različitih faza životnog ciklusa“ Instituta za inženjerstvo okoliša iz Zuricha. Od svih pronalazaka koji su pritom evidentirani, najvažniji je možda sljedeći: najzdraviji za okoliš i za ljude jesu upravo kruti sapuni i šamponi. Jedno od istraživanja provedenih pri institutu temeljilo se na pranju ruku – u toku 30 sekundi pranja ruku, ispitanici su koristili 0,35 grama krutog sapuna, odnosno 2,3 grama tekućeg sapuna za ruke. Zaključak je da nam treba šest puta više tekućeg sapuna kako bismo izvršili istu aktivnost. To znači i da za tekući sapun treba šest puta više sirovine za proizvodnju te da on zauzima 6 puta više prostora u dostavi. Znanstvenici su tako zaključili da tekući sapun ima 10 puta veći ekološki otisak od krutog sapuna: što zbog kemikalija koje se koriste u proizvodnji, što zbog činjenice da se tekući sapun pakira u plastičnu ambalažu.

Kvalitetni kruti sapuni, poput onih koje možete pronaći u Špajzi, rađeni su od najkvalitetnijih sastojaka poput maslinovog ulja, shea maslaca i esencijalnih ulja, dok tekući gelovi za tuširanje mogu sadržavati tkz. surfaktante, kemijske spojeve dobivene od nafte koji isušuju kožu i uništavaju prirodni balans zaštitnih obilježja kože. Upravo su surfaktanti zaslužni za bogatu pjenu gelova za tuširanje. Prva stvar koju ćete primijetiti kod korištenja krutih sapuna je upravo nedostatak tog prekomjernog pjenjenja.
Kruti sapuni (i šamponi i sapuni za lice) ne trebaju konzervanse kako bi održali svoju kvalitetu jer ne sadrže vodu i koristit ćete ih 4-6 tjedana duže od istih proizvoda u tekućem obliku.

Koristeći krute sapune i šampone izbjegavate i plastično pakiranje takvih tekućih proizvoda, a s obzirom na to da svi Špajzini sapuni dolaze iz Hrvatske (od Kvarnera do Dalmacije, pa i središnje Hrvatske), kupnjom takvih sapuna potičete i male hrvatske proizvođače prirodne kozmetike 🙂 Ne moramo ni spominjati prirodne mirise eteričnih ulja, svaki prekrasan na svoj način; a posebno nas veseli što svaki put možemo odabrati neki novi prekrasan miris.

U Špajzi možete pronaći 3 vrste krutih šampona, te preko 15 vrsta krutih sapuna za tijelo i lice koji ujedno služe i kao nježan piling. Svaki od njih rađen je s velikom ljubavi i od najboljih sastojaka.

Sve proizvode prirodne kozmetike pronađite na našoj web stranici www.spajza.hr – naručite dostavu ili samo prikup proizvoda u trgovini.

Podaci navedeni u tekstu preuzeti su iz istraživanja Annette Koehler i Caroline Wildbolz ETH Zurich, “Ecological Systems Design, Institute of Environmental Engineering”, Wolfgang-Pauli-Strasse 15, 8093 Zurich, Switzerland

BESPLATNA DOSTAVA – Rijeka i okolica

Akcija do 31.8. – besplatna dostava na narudžbe iznad 70.00 kn u Rijeci i okolici.